Monument

EL CASTELL DE PALLEJÀ

1. Busca informació de l'edifici. Posa't en contacte amb l'ajuntament o el museu d'Història i demana referències. La seva història, qui el va fer i amb quin propòsit, utilitats al llarg del temps, reformes...

El que anomenem castell de palleja no es ven be un castell sino que
es una casa fortificada d'aspecte militar.

Història 

El castell de Pallejà, és una construcció del segle XVI Va ser construit per Ramon Martí de Torrelles l’any 1590 sobre una torre anterior documentada del 1179. Posteriorment, a la segona meitat del segle XVIII va ser reconvertit en hostal.

Al segle XX, pertanyia a Doña María de los Dolores de Chaves i Sentmenat, marquesa de Matilla. Al 1947 ,quan va morir ,va passar als seus nebots ,el marquès de Sentmenat i a la seva germana la comtessa de Múnter; aquesta darrera, va cedir a la parròquia per fer-hi actes de caràcter cultural.


El castell de pallejà s’utilitzava com a recinte fortificat per protegir la gent de les bandes de bandolers i, també, els seu destacat protagonisme històric al llarg de la guerra de la independència, i fins i tot en la passada guerra civil del 1936.  Igualment sabem de les seves servituds com a masia i com a hostal que va ser.


Aquest edifici emblemàtic s’ha anat adaptant al llarg de quatre segles, a les circumstancies del moment que li ha tocat viure: com a símbol del poder feudal, i casa del senyor, refugi de la gent, masia, palau, hostal, fortí militar, centre d’esplai i cultura, i en el present, casal municipal per el foment de la vida sociocultural de Pallejà. 

CARACTERISTIQUES
  •  Sobre la porta principal del Castell hi ha l'escut dels Torrelles.
  •  És un edifici de planta quasi quadrada, coronat per quatre garites als angles.
  •  A la primera planta, a la qual s'accedeix per a una escala ampla, hi ha una gran estança que havia estat la sala noble. s'hi entra per un portal de perdra d'estil renaixentista. 
  • Hi habia una cuina amb llar de foc.
  •  En la planta superior i a nivell intermedis, hi havia altres estances, entre elles una gran sala a nivell de les golfes, a llevant. A la banda de ponent hi havia algunes habitacions decorades amb motllures de guix longitudinals, a l'igual que les bigues.

2. Busca informació gràfica (fotos antigues, plànols...) i fes un reportatge fotogràfic sobre l'edifici en l'actualitat.

Es mostra 20150615_175353-1.jpg.      ABANS


         


                                 DESPRES


    PLÀNOL


3. Dibuixa amb el programa Skechup l'edifici triat.


4. Proposa 3 aplicacions tecnològiques per fer d'aquest edifici un espai de futur més sostenible i adaptat per a les noves generacions.
  1. Plaques solars 
  2. Llums amb sensors de moviment 
  3. Cadires on pots fer bicicleta estatica sentat pel avis


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada